U bent niet ingelogd.
Inloggen

Uitgaven

Begaafde onderpresteerders

Knapzak Praktijkgids

Uitdagend Onderwijs

Auteur: Eleonoor van Gerven
Uitgever: leuker.nu
Taal: Nederlands
ISBN: 978-94-61938-87-9
Editie: november 2013

In dit eerste deel van de Knapzak Praktijkgidsen staat de begeleiding van begaafde leerlingen die hun aanleg niet verzilveren in hoge schoolprestaties centraal. Je maakt kennis met een omschrijving van onderpresteren die niet alleen iets zegt over de leerling, maar ook over zijn leeromgeving. Leerlingen ‘zijn niet los verkrijgbaar’. Dat betekent dat hun gedrag niet alleen maar door de interactie tussen henzelf, hun aanleg en de leerstof bepaald wordt. Er zijn ook mensen bij betrokken. Een leerling die onderpresteert geeft een boodschap af die iets zegt over zijn educatieve behoeften: didactisch én pedagogisch! Het perspectief dat zo ontstaat, is de basis voor de kansen die jij als leraar hebt, om deze leerlingen te begeleiden. Je krijgt inzicht wat het betekent als een begaafde leerling wel presteert, maar niet leert. Je ontdekt hoe het komt dat niet elke begaafde leerling die minder presteert dan jij verwacht, een onderpresteerder is.

Wat hebben deze leerlingen nodig om tot leren te komen? Hoe kan creatief denken jou als leraar helpen, om onderpresteerders effectief te gaan begeleiden? De suggesties voor het begeleiden van onderpresteerders die je in deze Knapzak vindt, beginnen allemaal bij de leerkracht en het leerkrachtgedrag. Het idee is dat de leerling alleen verandert, als jij verandert.

Bestellen

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de Slim! Educatief nieuwsbrief


Via de e-mailnieuwsbrief brengen we je enkele malen per jaar op de hoogte van de activiteiten van Slim! Educatief. We delen je gegevens nooit met derden en je kan te allen tijde uitschrijven.