U bent niet ingelogd.
Inloggen

Rijk onderwijs voor begaafde leerlingen

Woe 25-09-2019 | Woe 30-10-2019 | Woe 27-11-2019 | 22-01-2020 (14:00-16:30 uur)

Deze cursus van 4 lessen gaat over het verstevigen van de kwaliteit van onderwijs aan begaafde leerling. Uitgangspunt is de inclusieve gedachte die hoort bij Passend Onderwijs. Inclusie betekent voor het onderwijs niets meer of minder dan ervoor te zorgen dat alle leerlingen onderwijs krijgen waardoor hun ontwikkeling bevorderd wordt en dat dit bij voorkeur gebeurt in een thuis nabije omgeving.
Inclusie betekent dus niet dat je binnen een school of scholenverband geen onderwijsactiviteiten mag organiseren waardoor begaafde leerlingen gedeeltelijk gesegregeerd onderwijs krijgen. Het betekent echter wel dat er altijd iets voorafgaan aan een proces van segregatie; het begint bij het op orde krijgen van de leeromgeving in de reguliere groep zodanig dat het onderwijs voor de begaafde leerling niet alleen maar buiten de reguliere groep passend kan zijn. Het gevolg is dan dat segregatie alleen nodig is voor leerlingen die in de thuisgroep onvoldoende betekenisvol onderwijs aangeboden kan worden.
Met andere woorden: eerst zorg je dat de basiszorg voor alle leerlingen op orde is. Vervolgens zorg je dat de leraar over een handelingsrepertoire beschikt waardoor er op die basiszorg in de thuisgroep gevarieerd kan worden zonder dat de leerling daarvoor in een andere groep moet worden geplaatst. Derde stap is dat voor leerlingen die meer nodig hebben dan redelijkerwijs in de thuisgroep geboden kan worden, het onderwijs in een deeltijd gesegregeerde setting wordt aangeboden.
Wie op deze manier naar onderwijs voor begaafde leerlingen kijkt, zal zien dat zelfs de (deeltijd) deelname aan een situatie is die tijdelijk kan zijn. Zodra namelijk de context van de leerling veranderd of zijn educatieve behoeften veranderen kan het zijn dat deelname aan de gesegregeerde groep niet meer nodig is.

 

Inschrijven

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de Slim! Educatief nieuwsbrief


Via de e-mailnieuwsbrief brengen we je enkele malen per jaar op de hoogte van de activiteiten van Slim! Educatief. We delen je gegevens nooit met derden en je kan te allen tijde uitschrijven.