U bent niet ingelogd.
Inloggen

Het motiveren van begaafde leerlingen

Het motiveren van begaafde leerlingen

Ben je deelnemer en wil je de besloten pagina van de masterclass bezoeken om je voor te bereiden op de bijeenkomst? Log dan even in met je gebruikersnaam en wachtwoord.

Niet alle begaafde leerlingen zijn succesvolle leerders. Lang niet alle begaafde leerlingen zijn hoge presteerders die enthousiast werken aan hun schoolse taken. Sommige begaafde leerlingen ontwikkelen een verbazingwekkend patroon van succesvolle betrokkenheid. Anderen laten een even verbazingwekkend patroon van niets doen zien dat al dan niet gepaard gaat met tegenvallende resultaten. 
Prof. Dr. Diane Heacox en Drs. Eleonoor van Gerven verzorgen samen een engelstalige masterclass voor leraren in het primair onderwijs over dit thema.

Tijdens deze masterclass verkennen we wat begaafde leerlingen karakteriseert als ze afhaken voor het onderwijs. Betekent afhaken voor het onderwijs ook afhaken om te leren? Wat kunnen we op basis van wetenschappelijk onderzoek zeggen over de mogelijke oorzaken van dit gedragspatroon? Wat levert het op als we onderscheid maken tussen “onderleerders”, “non-producers” en “selective consumers”? Hoe stel je vast wat het probleem is? Hoe vind je de “aan-knop” van deze leerlingen? Wie of wat heb je nodig om samen met deze leerling een kleine stap te zetten op weg naar een positievere houding ten opzichte van leren en onderwijs?

Tijdens deze masterclass ontwikkel je een dieper begrip voor het verschijnsel onderpresteren, leer je het probleem aanvliegen in termen van talentontwikkeling en leer je effectief gebruik maken van de ecologie van de leerling als basis voor interventiestrategieën.

Voor wie?

 • Je hebt een onderwijsbevoegdheid voor het primair onderwijs
 • Je hebt in je werk te maken met begaafde leerlingen
 • Je wilt weten hoe je jouw begaafde leerling gemotiveerd kunt krijgen en houden om te leren

Programma

 • 13:30-14:00 Ontvangst met koffie & thee
 • 14:00-14:30 Risico, oorzaak en gevolg
 • 14:30-14:50 Drie "aan-knoppen"
 • 14:50-15:30 Vertalen naar je eigen casus
 • 15:30-15:45 pauze
 • 15:45-16:30 Vertalen naar je eigen casus
 • 15:45-16:45 Interventies en preventie
 • 16:45-17:00 afsluiting

Kosten:
Deelnemen kost € 95,-. Heb je vóór 1 maart 2019 geboekt, dan betaal je € 85,-!
Indien je besluit af te zien van deelname na de wetelijke bedenktermijn van 2 weken, wordt het inschrijvingsgeld niet gerestitueerd en ben je gewoon betalingsplichtig. Je mag wel altijd iemand anders in jouw plaats laten deelnemen. 

Locatie en tijd:
Aristo zalencomplex, Brennerbaan 150 Utrecht (Naast station Lunetten) | 14:00-17:00 uur

Bijzonderheden:
Het is een Engelstalige masterclass!
We vragen je om een kleine casus uit je eigen praktijk mee te brengen. Daarvoor ontvang je begin april onze toelichting.

Over de sprekers:
Dr. Diane Heacox is consultant en gespecialiseerd in het ontwikkelen van strategieën om voor alle leerlingen tot betere onderwijsresultaten te bevorderen. Ze is professor emerita aan St. Catherine University in St. Paul, Minnesota USA. Dr. Heacox is werkzaam geweest als leraar in het Amerikaanse primair en voortgezet onderwijs. Ze is tevens werkzaam geweest als coördinator begaafdheidsonderwijs. Tegenwoordig is Dr. Heacox lid van het adviesorgaan voor begaafdheidsonderwijs voor het departement van onderwijs van de staat Minnesota. Ze is actief betrokken bij diverse internationale organisaties voor begaafdheidsonderwijs. Dr. Heacox is tevens auteur van verschillende boeken. Twee van haar onderwijsboeken wonnen de “National Book Award” in de USA.

Drs. Eleonoor van Gerven studeerde Pedagogiek aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (Radboud Universiteit). Zij schreef eerder onder Knapzak Praktijkgidsen: Begaafde Onderpresteerders. Zij was tussen 2004 en 2016 bedenker en ontwikkelaar van het Digitaal Handelingsprotocol Hoogbegaafdheid. In november 2016 zijn haar twee meest recente boeken uitgekomen: Goed Onderwijs voor begaafde leerlingen (Uitgeverij Instondo) en De Gids, over begaafdheid in het basisonderwijs (Uitgeverij Leuker.nu).
Eleonoor van Gerven is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en de continuering van geaccrediteerde eenjarige post-hbo-registeropleiding Specialist Begaafdheid SE/ZOO® en voor de post-hbo-registeropleiding Specialist Begaafd & Speciaal. 
Eleonoor van Gerven is voor haar promotieonderzoek naar de competenties van de specialist begaafdheidsonderwijs voor een deel van haar tijd verbonden aan de universiteit van Hasselt.

 

 

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de Slim! Educatief nieuwsbrief


Via de e-mailnieuwsbrief brengen we je enkele malen per jaar op de hoogte van de activiteiten van Slim! Educatief. We delen je gegevens nooit met derden en je kan te allen tijde uitschrijven.